Tandimplantat som vi känner till idag uppfanns 1952 av en svensk ortopedkirurg vid namn Per-Ingvar Brånemark. Idag anses de vara vårdstandarden för protetisk ersättning av saknade tänder inom tandvården.
Vad innebär tandimplantat?
Om en tand har förlorat mycket tandsubstans pga karies eller fraktur och som inte går att laga med komposit/plast, brukar man återskapa den med krona i metallkeramik eller helt i porslin.
När man ersätter förlorade tänder finns det vanligtvis flera alternativ att välja mellan. Målet är alltid att erbjuda så naturliga tänder som möjligt. Det närmaste egna tänder man kan komma är att göra tandimplantat.
Ett tandimplantat är en titanskruv som placeras i käkbenet och på den byggs sedan en tandliknande konstruktion i form av en krona eller bro.
Att få ett tandimplantat som ersättning för en tand som saknas höjer både självkänslan och utseendet.
De stora fördelarna med tandimplantat är att de, till skillnad från exempelvis löstagbara proteser eller bryggor, fästs i käkbenet. det blir lättare att tugga och att du slipper oroa dig för att de ska lossna. En annan stor fördel med tandimplantat jämfört med så kallade bryggor är att tandimplantaten inte kräver att du slipar och borrar i friska närliggande tänder.